Чому Бог допускає страждання у нашому житті?

Përditësimi i fundit më June 4, 2024

Багато хто був спантеличений стражданнями, які вони бачать в нашому світі. Ми також часто задаємо питання: “Якщо Бог всемогутній і добрий, чому Він допускає страждання?”. Для декого це не просто абстрактна логічна головоломка, а глибоко особистий крик відчаю, що виривається з сильного особистого болю. Це досвід царя Давида в книзі Псалмів: “Помилуй мене, Господи, я ж бо слабий, уздоров мене, Господи, бо тремтять мої кості, і душа моя сильно стривожена, а ти, Господи, доки?” (Псалом 6:3-4). На щастя, наш Небесний Отець, який знає наші потреби ще до того, як ми запитаємо, наповнив мудрістю і підбадьоренням, яких ми потребуємо, усю Біблію, від початку до кінця.

Історія створення

Біблія починається з історії створення світу (Буття 1-2). Тут ми бачимо, що Бог дійсно всемогутній і добрий. Бог є Творцем всього сущого (Буття 1:1), який має силу створювати цілий всесвіт із нічого (Євреїв 11:3). Все, що Бог створив, було “дуже добре” (Буття 1:31), а Його перші слова до людей були сповнені благословення, щедрості та захисту (Буття 1:28-30; Буття 2:16-17). Таким чином, з самого початку Біблії зрозуміло, що Бог всемогутній, і Бог добрий. Та на початку творіння не було страждань.
Біблія закінчується розповіддю про нову землю та небо, де знову немає страждань. “І почув я голосний голос з престолу, що говорив: “І почув я гучний голос із престолу, який кликав: “Оце оселя Бога з людьми, і Він житиме з ними! Вони будуть народом Його, і Сам Бог буде з ними, і Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже смерті. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося!“ (Об’явлення 21: 3-4) Отже, кінець Біблії також показує, що Бог всемогутній, і Бог добрий; і в новому творінні також не буде страждань.

Що пішло не так?

“Чому ж тоді, – запитуємо ми, – зараз є страждання? Що пішло не так?” На жаль, відповідь полягає в тому, що хоча Боже творіння почалося як шедевр і закінчиться як відновлений та ще більший шедевр, зараз воно зіпсоване гріхом. І результати цього бачимо і відчуваємо всі ми, хто живе сьогодні – це страждання.

Адам і Єва повірили брехні сатани замість того, щоб довіритися Богу

Книга Буття 3 описує, що пішло не так: Адам і Єва повірили брехні сатани замість того, щоб довіритися Богу, і тому намагалися жити для себе, замість того, щоб любити Бога і слухатися Його. Неминучим наслідком їхнього гріха стало страждання. Як тільки вони не послухалися Бога, Адам і Єва зазнали сорому (Буття 3:7) і страху (Буття 3:8-10); і сьогодні наша совість завдає нам тих самих страждань, коли ми не слухаємо Бога (Римлянам 2:14-15). Далі, коли Адам і Єва намагалися перекласти провину за свій гріх, вони накликали на себе біль розриву стосунків (Буття 3:12-13). Так само і сьогодні ми всі відчуваємо біль від несправедливого ставлення до себе з боку інших (Псалом 26:12). Особливо це стосується тих, хто намагається жити вірним християнським життям (2 Тимофія 3:12): як це виявив Авель (Буття 4:1-10), якщо ви любите Бога, вас будуть переслідувати вороги Божі (1 Івана 3:12). Якщо ми запитаємо: “Чому Бог допускає ці наслідки гріха?”, Біблія запевняє нас: Бог ненавидить як гріх, так і його наслідки, і не дозволить, щоб вони тривали вічно(Об’явлення 21:8). Однак, через велике Боже милосердя (Йони 4:2), Він може відкласти знищення усього цього на багато років (Буття 15:16), щоб дати грішникам більше часу для покаяння (2 Петра 3:9). Бог також може дозволити нам побачити і пережити наслідки гріха, щоб ми почали розуміти, наскільки мерзотним є гріх (Римлянам 7:13), і чому Бог має рацію, коли так сильно ненавидить гріх (Псалом 10:5).

Прокляття гріха

Буття 3 показує нам, що страждання також можна пов’язати з прокляттям гріха. Бог виголошує це прокляття, яке складається з трьох частин: війна з сатаною (Буття 3:14-15); війна в сім’ї (Буття 3:16); і війна у світі (Буття 3:17-19). Прокляття приносить у світ додаткові страждання, такі як гніт від сатани (Йова 2), одержимість демонами (Матвія 15:22; 17:15), духовна сліпота (2 Коринтян 4:4), вроджені дефекти (Івана 9:2), хвороби (Луки 4:38) і “стихійні лиха”, такі як голод (Дії 7:11). Однією з речей, які ми (і, без сумніву, Бог також) часто вважаємо такими жахливими у проклятті гріха, є те, що його страждання можуть здаватися абсолютно випадковими та несправедливими. Якщо ми запитаємо: “Чому ж тоді Бог допускає прокляття гріха?”, Біблія запевняє нас: Бог також ненавидить це прокляття і не дозволить йому тривати вічно (Об’явлення 22:3) – Він підштовхує світ до розчарування та пошуку надії (Римлянам 8:20). Однак, поки прокляття не знято, Ісус вчить нас бачити в цьому Божу систему екстреного попередження: наш світ перебуває під Божим судом, і якщо ми не покаємося, ми також усі загинемо(Луки 13:1-5).

Покарання за наші гріхи

Інші страждання можуть вразити нас як прямий наслідок наших власних гріхів. Можливо, цей вид страждань нам найлегше зрозуміти: наш Небесний Отець карає нас за наші гріхи (Євреїв 12:5-11). Подібно до того, як маленьких дітей іноді потрібно тимчасово покарати для їхнього ж блага (Прип. 19:18), щоб у майбутньому вони не заблукали ще далі в небезпеку (Прип. 22:6), так і багато християн можуть озирнутися на болючі моменти свого життя і повторити слова Ісаї: “Ось терпіння це вийшло мені на добро, Ти стримав від гробу гниття мою душу, бо Ти кинув за спину Свою всі гріхи мої…“ (Ісаї 38:17).

Засудження за гріх

Однак найтрагічнішим з усіх страждань є засудження за гріх: покарання, яке, як попереджає нас Ісус, чекає на всіх, хто не розкаявся в гріхах (Матвія 25:46; Марка 9:43-44; пор. Об’явлення 14:11). Якщо ми запитаємо, чому Бог допускає ці страждання, Біблія говорить нам, що Бог не тільки допускає їх: Він активно наказує це (Матвія 25:41), бо Бог святий і праведний (1 Івана 1:5), і було б несправедливо, якби Бог залишив гріх безкарним назавжди (Римлян 3:25-26). Але, слава Богу! Вся Біблія звучить із славетним Божим наказом про те, що не тільки нерозкаяні грішники, але й Його невинний Христос зазнають божественного осуду (Марка 9:12; Луки 24:26; 24:46; Дії 3:18; 26:22-23; 1 Петра 1:11) за гріхи Його народу (Ісаї 53:10-11; Євреїв 9:26; 1 Петра 2:24)! Оскільки Ісус віддав Своє життя за друзів (Івана 15:13), кожен, хто вірить у Нього, вважається святим (Євреїв 13:12) і звільняється від повного осуду (Івана 5:24)! Алілуя – дякуємо Богові за Його невимовний дар! Хоча сатана не може його зрозуміти (Марка 8:33), у стражданнях Христа ми бачимо Божу любов (Галатів 2:20).

Христос постраждав за нас

Через те, що Христос постраждав за нас (1 Петра 2:24), ми маємо відповідь на наші питання про страждання, так і силу на шляху страждань (Дії 14:22). Беручи свій хрест, щоб слідувати за Ісусом (Марка 8:34), ми знаємо, що наша надія не розчарує нас (Римлян 5:3-5), бо наш Спаситель пережив страждання на власному досвіді, і продовжує страждати разом з нами (Дії 9:4). Ми можемо довіряти нашому доброму Пастирю, який лагідно проведе нас через кожне випробування, з яким ми стикаємося (Євр. 2:18; 4:15-16). Коли страждання Христа переповнюють наше життя, ми відкриваємо для себе в цьому, що таке переповнюватися і Його втіхою (2Кор. 1:5-7), даючи нам можливість радіти навіть у нашому болю (Якова 1:2); бо у вогні наш Спаситель укріплює нас (Юди 24), удосконалює нашу віру (1Петр. 1:7) і доводить, що ми справжні віруючі (2Сол. 1:4-5), яких Він збереже вірними до кінця (1Петр. 5:10).

Радійте

Для християнина існує є одна остання причина, чому Бог допускає наші страждання: щоб вказати нам на страждання Христа. Незалежно від того, чи є наші страждання наслідком гріха, прокляттям гріха, чи покаранням за гріх, ми розглядаємо їх через призму хреста і радіємо: “Тож немає тепер жадного осуду тим, хто ходить у Христі Ісусі “ (Рим. 8:1). Дійсно, “страждання теперішнього часу нічого не варті супроти тієї слави, що має з’явитися в нас.” (Римлянам 8:18). “теперішнє легке наше горе достачає для нас у безмірнім багатстві славу вічної ваги” (2 Коринтян 4:17).
* Усі вірші були взяті з Біблії перекладу Івана Огієнка.

Share post